Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба Буковини закликає погасити 1,2 млн. грн. боргу з транспортного податку за «елітні автівки"

опубліковано 25 березня 2020 о 09:38

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, що Закон України № 533 від 17.03.2020 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» не містить норм, щодо звільнення чи перенесення термінів сплати транспортного податку.

На початок березня 2020 року власники «елітніх автівок» заборгували місцевим бюджетам області майже 1,2 млн. грн. транспортного податку – соціально-економічна ситуація така, що для громад дорога кожна копійка. І недоотримані кошти можуть призвести до проблем із фінансування першочергових видатків. 

У податковому відомстві зазначають, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з дати випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (4 723 грн), тобто 1 771 125 грн – у 2020 році.

Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2020 році, розміщено на офіційному вебсайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за посиланням: http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

Зазначений перелік містить такі дані:  марка, модель, рік випуску, об’єми циліндрів двигуна, тип пального. У 2020 році до переліку потрапили такі марки автомобілів: AstonMartin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Chevrolet, Dodge, Ferrari, Ford, GMC, Lamborghini, LandRover, Lexus, Lincoln, Maserati, Mclaren, Mercedes-Benz, Polestar, Porsche, RezvaniBeast, Rolls-Royce, Tesla, Toyota.

Відповідно до пп. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267м Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн за кожен легковий автомобіль. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку. Платник має сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, яке надсилається (вручаються) за місцем реєстрації.

Заборгованість буковинців  з транспортного податку станом на 01.03.2020 року та рахунки для сплати: 

Вижницький район

Герцаївський район

Заставнівський район

Кельменецький район

Новоселицький район

Сокирянський район

Сторожинецький район

Хотинський район

м.Чернівці

м.Новодністровськ