Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці області у січні 2023 року за порушення законодавства при реалізації  підакцизних товарів донарахували понад 28 млн штрафів 

опубліковано 20 лютого 2023 о 13:32

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що впродовж січня 2023 року провели 59 фактичних перевірок. Податкові аудитори перевіряли суб’єктів  господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі підакцизними товарами (алкоголь, тютюнові вироби та паливо).

 За результатами розгляду матеріалів фактичних перевірок до суб’єктів господарювання застосовано понад 28 млн грн штрафних (фінансових) санкцій.

Серед виявлених порушень - торгівля необлікованим товаром та відсутність у реквізитах фіскальних касових чеків обов’язкових реквізитів (Код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД); безліцензійна оптова торгівля тютюновими виробами, роздрібна торгівля алкогольними напоями, пальним. 

Також під час проведення перевірок встановлено 2 факти недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

 Подібне порушення згідно статті 163-15  Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Враховуючи особливу актуальність питань  у сфері обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального податківці закликають небайдужих громадян, через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram повідомляти про відомі факти порушень законодавства представниками бізнес - спільноти , які здійснюють реалізацію підакцизних товарів з порушенням вимог діючого законодавства та/або реалізують такі товари без застосування РРО (та/або під час перегляду та пошуку у відкритій частині «Електронного кабінету» отриманого чеку РРО встановлено його відсутність).

Звернення щодо можливих фактів порушень на ринку підакцизних товарів оперативно перевіряються.

Для всебічного та якісного розгляду таких звернень просимо за можливості зазначати: адресу господарського об’єкту, назву суб’єкта господарювання (мережі АЗС), з наданням (за наявності) підтверджуючого документу (чеку РРО) або будь яку іншу інформацію, яка може бути використана при проведенні контрольно-перевірочних заходів.