Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Воєнний стан не може бути підставою для порушення строків розгляду звернень громадян

опубліковано 20 лютого 2023 о 13:40

Про це наголошувала завідувач сектору розгляду звернень громадян та доступу до публічної інформації Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Пастушенко.

Посадовиця підготувала для громадськості інфографіку щодо практичної реалізації норм Закону України "Про звернення громадян".

Під час презентації звернула особливу увагу, що розгляд звернень громадян здійснюється в порядку, визначеному Законом України “Про звернення громадян”.

Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

На обґрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено.

Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

Також Тетяна Пастушенко наголосила, що право громадян на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів (ст.40 Конституції України) належить до переліку абсолютних прав, які не можуть бути обмежені навіть в умовах воєнного стану (ст.64 Конституції України). Неприпустимість обмеження таких прав під час війни також визначена ч.2 ст.20 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану». 

Крім того, воєнний стан не може бути підставою для порушення строків надання відповідей, визначених ст.20 Закону, а саме 15 днів, 1 місяць, 45 днів.