Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хронометраж, як засіб встановлення реальних показників щодо діяльності суб'єктів господарювання

опубліковано 27 квітня 2021 о 13:25

Станом на 1 квітня 2021 року у Чернівецькій області зареєстровано 4766 реєстраторів розрахункових операцій. При цьому у 1 кварталі 2021 року працівниками Головного управління ДПС у Чернівецькій області проведено 94 фактичні перевірки, за результатами яких до суб'єктів господарювання застосовано фінансових санкцій на загальну суму1,9 млн грн. Про це повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

В той же час  Наталія Чернівчан зазначає, що  основна мета контролю не збільшення суми штрафів, а легалізація виручки, покращення касової дисципліни,про що може свідчити збільшення суми виторгів, які проводяться через РРО.

З цією метою фахівцями податкової служби проводяться хронометраж господарських операцій. Тобто під час фактичних перевірок, з метою встановлення реальних показників щодо виторгів суб’єктом господарювання, ведеться спостереження за веденням господарської діяльності платників податків.

Так, у першому кварталі 2021 року проведено 47 хронометражів виторгу, під час  яких  виторги зросли на 265 відсотків, а на окремих господарських об’єктах зростання сягає 400-500 відсотків.

В цілому по області виторг через РРО за січень-березень 202 1 року склав 4млрд 572 млн грн,  тому числі від реалізації підакцизних товарів – 1,5 млрд грн. Це на 8,5 відсотків більше ніж в тому році, а підакцизних товарів  - майже на 29 відсотків.

«Збільшення обсягів розрахункових операцій, проведених через РРО, впливає на збільшення доходів до оподаткування, а відповідно і на надходження до бюджетів усіх рівнів. Враховуючи ефективність такого контролю як хронометраж виторгів через РРО, податківці області будуть і надалі застосовувати даний вид контролю» – зазначає Наталія Чернівчан.