Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці провели онлайн зустріч з продавцями паливно - мастильних матеріалів

опубліковано 27 квітня 2021 о 13:23

Онлайн семінари, вебінари, Skype конференції – новітні засоби комунікації податківців з платниками податків під час карантину, спричиненого коронавірусною хворобою. Так, чергову таку зустріч у режимі відеоконференцзв’язку провели днями буковинські податківці з платниками податків.

Тема спілкування: «Новації: сплата податків, ліцензування і проведення перевірок у продавців паливно – мастильних матеріалів. Застосування штрафних санкцій за порушення законодавства при продажу підакцизних товарів».

Перед учасниками семінару виступили Наталія Чернівчан – заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області та  Наталія Донець – начальник управління контролю за підакцизними товарами.

Під час інтерактивного спілкування Наталія Донець розповіла платникам, що ліцензія на право зберігання пального видається за місцем розташування місць зберігання пального за заявою суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

Також інформувала учасників заходу про основні порушення законодавства при продажу підакцизних товарів. Так, станом на 22 квітня поточного року працівниками управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Чернівецькій області проведено 14 фактичних перевірок  суб'єктів господарювання, які здійснюють операції з обігу пального. Дані платники допускали порушення зокрема: необладнання та / або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів – лічильників та рівнемірів - лічильників – 5 порушень; необліковане пальне – 8 порушень; зберігання пального без ліцензій – 1 порушення. Як наслідок застосовано фінансових та штрафних санкцій на суму 1,5 млн грн.

Крім того, зупинилась на Порядку автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального. Вона деталізувала, що при зіставленні здійснюється порівняння показників із системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ) з показниками Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі щодо обсягів обігу та залишків пального у розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД (крім скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану, на які встановлено однакові ставки акцизного податку, для яких обсяги обігу та залишків пального підсумовуються та зіставляються загальним підсумком), акцизних складів та розпорядників акцизних складів.

Також відзначила, при зіставленні допускаються розбіжності не більше ніж на 5 відс. обсягу обігу або залишків пального (для скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану, на які встановлено однакові ставки акцизного податку, – не більше ніж на 15 відс.) чи не більше ніж на 2 відс. об’єму відповідного резервуара.

Наприкінці акцентували увагу присутніх в «on line» просторі - попри те, що частково мораторій на проведення податкових перевірок ще продовжує діяти, здійснення операцій з підакцизними товарами підлягають контрольно-перевірним заходам з боку держави.

Отже, дозволені фактичні перевірки в частині порушення вимог законодавства в частині: обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів; цільового використання пального та спирту етилового платниками податків; обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками; здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених підпунктами 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 Податкового Кодексу України (далі — ПК).