Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заяву про перехід на спрощену систему оподаткування можна подати не пізніше 16 грудня

опубліковано 12 грудня 2019 о 10:41

У Головному управлінні податкової служби Буковини нагадали, що суб’єкти господарювання, які є платниками інших податків і зборів, можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Грудень – останній місяць кварталу, тож платникам, які бажають змінити систему оподаткування, варто подати заяву не пізніше 16 грудня.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву в один із способів за вибором платника (особисто, поштою чи в електронній формі). До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

Звертаємо увагу, що не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групи платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Крім того, «єдиноподатник» за умови дотримання вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп. Для цього йому також слід подати заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого заплановано такий перехід. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку.

Оподаткування за обраною системою розпочнеться з першого числа місяця, наступного за податковим  кварталом, у якому подано відповідну заяву.

Звертаємо увагущо 22.10.2019 року затверджено нову форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування.