Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитання – відповіді про РРО

опубліковано 12 грудня 2019 о 11:05

Як відмовитися від РРО і почати застосовувати програмні реєстратори?

Закон України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі – Закон № 128) 19.10.2019 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» № 200.

Законом № 128 внесено зміни до Закону України від 06 липня 1995 року  № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями   (далі – Закон про РРО).

Зокрема розділ ІІ «Прикінцеві положення» Закону про РРО доповнено  п. 10, відповідно до якого: суб’єкти господарювання, які у зв’язку із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій вирішили відмовитися від застосування реєстраторів розрахункових операцій, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких реєстраторів розрахункових операцій у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, із поданням до контролюючих органів звітних документів, передбачених Законом про РРО. Норма набирає чинності з 19.04.2020.

Що таке кешбек і коли він почне діяти?

Кешбек (повернення коштів за нефіскалізований чек) запрацює тільки жовтня 2020 року.

Яка процедура? Купуєте товар/отримуєте послугу на суму, яка перевищує 850 грн, перевіряєте чек на сайті. Якщо інформація про чек відсутня, подаєте скаргу через електронний кабінет.

Якщо чек не був фіскалізований, ДПС проводить перевірку. Якщо виявлене порушення, продавець сплачує штраф, з суми якого покупцю виплачують "кешбек" - 100% вартості товару.

До речі, перевірити чеки можна вже за лінком  https://cabinet.sfs.gov.ua/cashregs/check