Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кельменеччина: податківці нагадують платникам про активне використання РРО/ПРРО та застосування новацій ПКУ

опубліковано 21 січня 2022 о 15:21

Працівники Кельменецького відділу податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області проводять актуальні роз'яснення серед приватних підприємців, під час яких предметно інформують платників про застосування податкового законодавства.

Так, під час діалогу платники дізнались, що підприємці-платники єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО та відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям. Виключення щодо використання реєстраторів розрахункових операції є для платників, які здійснюють діяльність на території села за умови не перевищення доходу 167 мінімальних заробітних плат та при цьому обов’язком для них є ведення КОРО та РК.

Крім цього, податківці нагадали, що фізичні особи-підприємці платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Серед актуальних питань є також питання оподаткування ПДВ та акцизним податком тютюнових виробів та відображення сум таких податків у фіскальних чеках. Зокрема податківці зауважили, що операції з постачання з 1 січня 2022 року залишків тютюнової продукції, виготовленої до 31 грудня 2021 року на всіх етапах постачання таких залишків від виробника до кінцевого споживача оподатковуються за ставкою 20 % і відповідно у фіскальному чеку відображаються з ПДВ та акцизним податком.

Фахівці податкової служби наголосили, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформаційну підтримку та допомогу, звернувшись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації.

Нагадали податківці і про кампанію одноразового декларування активів громадян, яка триватиме до 1 вересня 2022 року під час якої громадяни мають можливість легалізувати активи, з яких не були сплачені податки. Та про кампанію декларування доходів громадян за 2021 рік, яка розпочалась 1 січня та триватиме до 1 травня 2022 року.