Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заставнівська ДПІ: податківці – платникам про податкові новації, застосування РРО та ведення обліку товарних запасів підприємцями

опубліковано 29 грудня 2021 о 13:28

Днями начальник Заставнівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Валентина Євка провела зустріч з платниками податків під час якої роз’яснила актуальні наразі питання щодо  застосування РРО/ПРРО та ведення обліку товарних запасів підприємцями.

Під час виступу посадовиця наголосила, з 1 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу. При цьому, РРО та/або ПРРО не будуть застосовувати платники єдиного податку першої групи.

Валентина Євка розповіла про переваги програмного РРО. Встановлення ПРРО не вимагає фінансових витрат – програмне забезпечення надається податковою службою безкоштовно. Також швидко і просто зареєструвати ПРРО при відкритті нової торгової точки, інтернет-магазину тощо, забезпечити покупців зручним доступом до e-чеків. Тож за своїми функціональними та технічними характеристиками програмні РРО можуть повністю замінити класичний касовий апарат.

При цьому підприємець сам вирішує, який вид реєстратора використовувати – купувати апаратний РРО чи користуватись ПРРО, встановлюючи безкоштовне програмне рішення ДПС. Крім того, підприємець може паралельно використовувати на різних господарських об’єктах РРО та ПРРО.

Також розтлумачила присутнім кому потрібно, а кому не потрібно вести облік товарних запасів. Зокрема, з 26 листопада 2021 року суб’єкти господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування 2-4 групи, зобов’язані вести облік товарних запасів, шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною обліку. Порядок не поширюється на платників єдиного податку І групи, а також на платників єдиного податку ІІ-ІV груп, які не здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів.

Крім того, посадовиця інформувала присутніх, що триває кампанія одноразового (спеціального) декларування активів громадян, з яких не були сплачені податки та збори.

Представники бізнесу активно поспілкувалися з податківцями та отримали фахові роз'яснення.