Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На зустрічі з представниками малого бізнесу Глибоччини податківці розповіли про законодавчі новації

опубліковано 30 грудня 2021 о 15:10

Про застосування РРО чи ПРРО платниками єдиного податку, порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, одноразове (спеціальне) декларування та податкові новації, які набирають чинності з 1 січня 2022 року - розповіли вчора на зустрічі з  бізнес - спільнотою фахівці відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Зокрема, податківці роз'яснили, за яких умов платники єдиного податку ІІ-ІV груп повинні використовувати касові апарати, а в яких випадках РРО/ПРРО не застосовуються та яка відповідальність передбачена за  використання РРО  чи  ПРРО з порушенням чинного законодавства. Акцентували увагу, що при здійсненні розрахункових операції в готівковій формі застосування РРО або програмного РРО для платників єдиного податку ІІ-ІV груп є обов’язковим. Однак, при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО або ПРРО не застосовується.

Окремо податківці розповіли присутнім про переваги використання програмних РРО, можливості сервісу «Електронний кабінет» та про переваги подання звітності в електронному вигляді.

Також розповіла присутнім, що 26 листопада 2021 року набув чинності Наказ Мінфіну № 496, яким передбачено, що облік товарних запасів здійснюється шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід'ємною частиною такого обліку.

ФОП, яка здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік також за кожним окремим місцем продажу на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між ФОП та його окремими місцями продажу. Внесення даних до Форми здійснюється до початку їх реалізації. Акцентувала увагу, що первинні документи є обов'язковими додатками до такої форми. Форма обліку ведеться за вибором ФОП у паперовій або в електронній формі.

Крім того, детально зупинилися на питаннях одноразового (спеціального) добровільного декларування, порядку та правил подання декларацій, ставок оподаткування. Та повідомили, Декларація подається виключно в електронному вигляді до 01.09.2022 через Електронний кабінет платника з накладанням кваліфікованого електронного підпису.

Також податківці розтлумачили норми Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», які набирають чинності з початку 2022 року.