Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сторожинецька ДПІ: податківці провели зустріч для підприємців щодо головних законодавчих новацій

опубліковано 29 грудня 2021 о 13:23

Днями, податківцями проведено чергову зустріч для представників бізнесу Сторожинеччини. Під час заходу обговорювалися особливості застосування законодавчих новацій у 2022 році.

Так, фахівці відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснили учасникам заходу, що використовувати РРО мають інтернет-магазини, ресторани та кафе, готелі, продавці ювелірних виробів, текстилю та всі ФОП, крім платників єдиного податку І групи, що здійснюють торгівлю за готівку на ринках.

Особливо акцентували увагу платників, що з 01.01.2022 року використання РРО/ПРРО для ФОП - платників єдиного податку ІІ, ІІІ, ІV груп – є обов'язковим.

Крім того,  попередили, що з 1 січня починають діяти штрафи для тих, хто порушує норми закону про реєстратори РРО чи ПРРО. Сума штрафу залежатиме від кількості та обсягу незаконних операцій. Передбачено такі санкції: за непроведення операції через реєстратор — 100% вартості проданих товарів; за таке ж повторне порушення — 150% суми проданого.

Окремо, акцентували увагу платників податків на перевагах застосування касових апаратів та програмних РРО при веденні господарської діяльності та порядку реєстрації програмних РРО, а також про програмування та відображення у чеках кодів згідно з УКТ ЗЕД.

Ще податківці повідомили присутнім, що на допомогу платникам податків на сайті ДПС України та на субсайті Головного управління ДПС у області створено спеціальний банер «Програмні РРО», в якому розміщено актуальні відеоматеріали та роз’яснення з даної тематики.

Також податківці поінформували присутніх про Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 та наголосили, що Порядок № 496 не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи.

Крім того, детально зупинилися на питаннях одноразового (спеціального) добровільного декларування, порядку та правил подання декларацій, ставок оподаткування. Та повідомили, Декларація подається виключно в електронному вигляді до 01.09.2022 через Електронний кабінет платника з накладанням кваліфікованого електронного підпису.

Також під час зустрічі було наголошено на функціонуванні банеру «Програмні РРО», який розміщується на офіційному сайті Державної податкової служби України та містить розділи якого з посиланнями на програмні рішення; нормативно-правові акти; повідомлення, роз’яснення, відеоуроки, тощо.

Податківці розтлумачили норми Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», які набирають чинності з початку 2022 року.

Наприкінці зустрічі учасникам надано відповіді на всі поставлені запитання, роздано власну друковану продукцію (пам'ятки та листівки) щодо використання РРО/ПРРО, нюансів одноразового декларування та рекомендовано долучитися до інформаційних ресурсів ДПС.