Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Путильська ДПІ: Підприємцям наголосили на необхідності застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року та податкову амністію

опубліковано 28 грудня 2021 о 15:41

Начальник Путильської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Дмитро Холіван під час зустрічі з платниками податків нагадав присутнім, що вже з 1 січня 2022 року стає обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки. РРО або ПРРО не мають застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Податківець розповів, що Постановою КМУ №1359 від обов’язкового застосування РРО звільняються суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), за умови не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (167 розмірів мінімальної заробітної плати). У 2022 році цей ліміт буде становити 1 085 500 грн.

Також окремо роз’яснив нюанси порядку ведення обліку товарних запасів для ФОП. Зокрема, вести облік товарних запасів фізична особа – підприємець може на власний вибір у паперовій або в електронній формі. Первинні документи, на підставі яких внесено записи до форми ведення обліку товарних запасів, є обов'язковими додатками до такої форми. Внесення даних до форми ведення обліку товарних запасів щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Принагідно посадовець роз'яснив платникам про особливості одноразового добровільного декларування, про те, які активи необхідно декларувати, про особливості декларування готівкових коштів, самостійного визначення декларантом вартості об’єкту та застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань.