Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новоселицька ДПІ: Податківці під час прямого діалогу - що потрібно знати бізнесу про податкову амністію та застосування РРО у 2022 році

опубліковано 28 грудня 2021 о 13:53

Останнім часом питання застосування РРО фізичними особами-платниками єдиного податку викликало чималий резонанс у суспільстві. Так у рамках роз’яснювальної кампанії щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами – підприємцями другої-четвертої груп з 1 січня 2022 року, в приміщенні Новоселицької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області відбулась робоча зустріч з представниками бізнес - спільноти.

Під час зустрічі фахівці відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області розповіли платникам, що з 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки (незалежно від отриманого доходу за попередній рік).

Податківці роз'яснили присутнім: за яких умов платники єдиного податку повинні використовувати касові апарати, а в яких випадках РРО/ПРРО не застосовуються та яка відповідальність передбачена за  використання РРО  чи  ПРРО з порушенням чинного законодавства. Акцентували про переваги використання програмних РРО.

Також податківці акцентували, що з 26 листопада 2021 року суб’єкти господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування 2-4 групи, зобов’язані вести облік товарних запасів, шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною обліку.

Та розповіли платникам про особливості одноразового добровільного декларування, про те, які активи необхідно декларувати, про особливості декларування готівкових коштів, самостійного визначення декларантом вартості об’єкту та застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань. Повідомлено, що кампанія із добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб триватиме до 1 вересня наступного року.

Під час ефективної комунікації учасники зустрічі отримали вичерпні відповіді на поставлені запитання із зазначеної тематики.