Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кельменецька ДПІ: одноразове декларування доходів - виняткова можливість легалізувати свої статки

опубліковано 01 жовтня 2021 о 08:14

Нещодавно начальник  Кельменецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Якобуца  відповідала на запитання громадян на тему "Одноразове добровільне (спеціальне) декларування активів фізичних осіб".

Під час проведення гарячої лінії за консультацією звернулося 12 громадян.

Серед запитань, які активи потрібно декларувати, кому доступна податкова амністія, які гарантії надаються суб’єктам декларування .

 Під час спілкування  Тетяна Якобуца звертала  увагу учасників діалогу, що 01 вересня 2021 року розпочалася кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Триває кампанія 1 рік – до 1 вересня 2022 року.

Найважливіше на чому наголосила посадовиця, що задекларувавши активи чи кошти можна буде вільно ними розпоряджатися, уникнувши покарання.

Для цього потрібно, це подати декларацію та сплатити збір, розмір якого залежить від розміщення активів. Найменша ставка складає 2,5 відсотка – вона стосуватиметься тих, хто має облігації внутрішньої державної позики. Трохи більше – 5 відсотків доведеться сплатити за майно чи кошти, розміщені в Україні. Найвища ставка передбачена для власників активів за кордоном – 9 відсотків.

Крім того, передбачено розстрочення сплати збору трьома рівними частинами, але за більш вищими ставками – максимум 11,5 відсотка. На сьогодні це набагато менше від передбачених зараз 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб та 1,5 відсотка військового збору.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування відбувається шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».

Також у банері «Одноразове добровільне декларування» на вебпорталі Державної податкової служби України розміщено всю інформацію та приклади заповнення: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya