Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З старостами населених пунктів громади Сокирянщини - про поповнення місцевих скарбниць від акцизного податку

опубліковано 15 липня 2021 о 09:46

Нещодавно в залі засідань міської ради відбулась нарада зі старостами старостинських округів громади, яку провів Сокирянський міський голова Василь Козак. До участі в роботі були запрошені і начальник Кельменецького відділу податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкових ризиків ГУ ДПС у Чернівецькій області Альбіна Гладка та начальник Кельменецького відділу податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Чернівецькій області Олена Сивак.

В ході зустрічі йшлося, зокрема, про стан надходження коштів до бюджету громади від сплати акцизного збору.

У порівнянні з 2020 роком відбулось зменшення надходжень акцизного податку від реалізації підакцизних товарів через роздрібну торгівлю (алкогольні та тютюнові вироби). Тож старости звітували про стан сплати акцизного збору у кожному населеному пункті за І півріччя 2021 року.

Акцизний збір, відповідно до Податкового кодексу України, – це непрямий податок, яким обкладаються підакцизні товари. Сума податку включається до ціни цих товарів. Формально акцизний збір виплачують платники, встановлені законом, але фактично матеріальна відповідальність перекладається на споживачів, які купують підакцизні товари. Тому, при покупці алкогольних напоїв та тютюнових виробів споживачу необхідно вимагати від продавця чек, адже акцизний податок в розмірі 5% вже закладено в ціну підакцизних товарів, а його розмір і сума стягуються до місцевого бюджету.

«Якщо ми хочемо, аби громада розвивалася, набувала сучасного вигляду, мала всі необхідні блага – то кожен житель повинен сумлінно поставитись до сплати податків. Держава віддала основні повноваження громадам, тому ми самі повинні працювати над тим, щоб наповнити місцеву скарбницю, аби в подальшому використовувати ці кошти виключно для потреб громади. Тому необхідно контролювати сплату податків мешканцями Сокирянщини, адже це вимоги чинного законодавства і сплата податків – це не нововведення» – зауважив міський голова Василь Козак.

В ході наради проаналізовано проведену роботу по впорядкуванню земельних часток (паїв), земельних ділянок під багаторічними насадженнями, що використовуються без правовстановлюючих документів.

Представники податкової служби зауважили, що податковою службою і надалі будуть проводитись перевірки реалізації підакцизних товарів відповідно до документів з оформлення операцій з надходження товарів від постачальників.

Також, відповідно до розпорядження міського голови, буде створено робочу групу із представників різних служб щодо перевірки у законності здійснення торгівлі, підприємницької діяльності, використання земельних часток (паїв) у населених пунктах.