Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На базі Сокирянської міської ради відбулась робоча зустріч із суб'єктами господарювання, які здійснюють заготівлю сільськогосподарської продукції на території громади

опубліковано 08 липня 2024 о 12:26

Участь у робочій зустрічі взяли Сокирянський міський голова Василь Козак, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області Володимир Петкович, начальник Кельменецького відділу податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області Альбіна Гладка, фахівці Кельменецького відділу податків і зборів з юридичних осіб Алла Скакун та Олена Шайгородська, суб'єкти господарювання, які здійснюють заготівлю сільськогосподарської продукції на території громади.

«Сьогодні обов’язок кожного українця – це сплата податків. Кожен з нас повинен робити все на своєму місці, щоб ми перемогли ворога» - зазначив міський голова Василь Козак. «Або ми громадяни, які на фронті. Або ми громадяни, які працюють і сплачують податки. Бо не буде грошей на військового. А не буде на військового грошей, не буде військового, не буде кому захищати Україну", — «така позиція Президента України Володимира Зеленського, яку я повністю підтримую і закликаю всіх бути свідомими, сплачувати податки, які, в першу чергу, ідуть на підтримку української армії» – додав Василь Козак.

Міський голова зауважив, що питання утримання закладів охорони здоров'я, соціального захисту, культури та освіти також покладені на місцевий бюджет. Відповідно, аби забезпечити їх належну роботу громадянам необхідно прозоро здійснювати свою діяльність та сплачувати податки, адже саме податки є основним джерелом наповнення бюджету.

Василь Васильович додав, що з жовтня 2023 року та на 2024 рік з місцевого бюджету, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу», вилучено податок на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу. Таким чином, місцевий бюджет недоотримає значну суму коштів, які першочергово потрібні на підтримку військових, утримання закладів охорони здоров’я та освіти громади, реалізацію соціальних програм для підтримки найбільш вразливих верств населення.

Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області Володимир Петкович надав роз’яснення щодо основних змін у податковому законодавстві. Зокрема, звернув увагу на обов’язок суб’єктів господарювання, що здійснюють заготівлю сільськогосподарської продукції на території громади, легалізувати свою діяльність шляхом державної реєстрації ФОПами, оформлення найманих працівників, а також  нарахування та утримання з громадян, які здають сільськогосподарську продукцію ПДФО із суми виплачених їм доходів, так як вони (заготівельники) є податковими агентами.

Володимир Петкович, надав детальні роз’яснення щодо оподаткування для власників сільськогосподарських угідь в частині мінімального податкового зобов’язання. Зазначив, що мінімальне податкове зобов’язання було введено Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» у 2022 році.

Згідно з цим Законом, першим роком, за який визначалося мінімальне податкове зобов’язання, був 2022 рік. Тобто нараховувався у 2023 за 2022 рік,  а у 2024році  за 2023 рік.

Володимир Володимирович зазначив, що платником МПЗ є фізична чи юридична особа, що за офіційними даними обробляє відповідну земельну ділянку. Якщо земельна ділянка офіційно не передана власником в оренду, емфітевзис або інше користування, вважається що її обробляє власник такої земельної ділянки. Якщо земельна ділянка була офіційно передана в оренду, емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, платником мінімального податкового зобов’язання є орендар (землекористувач).  Володимир Петкович зосередив увагу на тісній співпраці в наповненні місцевого бюджету громади, зокрема, за рахунок  сплати наявного податкового боргу по платі за землю до 3060 гривень, так як податкова вимога не виставляється на борг, якщо його сума не перевищує 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. 

Альбіна Гладка відмітила, що для здійснення заготівлі сільськогосподарської продукції, необхідно вести закупівельну відомість, у якій зазначати всю інформацію про здавача продукції, місце приймання, вагу, ціну за одиницю продукції, суму виплаченого доходу, дату та підпис здавача. В подальшому відображати такі операції у звітності 4ДФ. Альбіна Володимирівна звернула увагу на те, що враховуючи об’єми продукції, що заготовляється, всі заготівельники мають бути зареєстровані платниками ПДВ та наповнювати також державний бюджет України. Озвучила нововведення в частині здійснення експортних операцій  окремих видів товарів у період дії воєнного стану.

Суб'єктам господарювання, які здійснюють заготівлю сільськогосподарської продукції на території громади, наголошено на тому, що розрахункові операції суб’єкти господарювання мають проводити через зареєстровані належним чином касові апарати. Для платників єдиного податку, а зокрема 2, 3 та 4 групи, застосування РРО або ПРРО є обов’язковим, і таке застосування касової техніки не залежить від оборотів чи видів діяльності.