Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 3,2 мільярди гривень  ЄСВ сплатили за перше півріччя платники Буковини

опубліковано 08 липня 2024 о 11:36

Упродовж січня-червня 2024 року страхувальники перерахували 3 млрд 268,8 млн грн єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Зазначена сума перевищила минулорічну сплату на 372,5 млн грн, або 12,9 відсотків.   Про це повідомила в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька.

За її словами структура надходжень внеску наступна: єдиний внесок нарахований  роботодавцями від фонду оплати праці за найманих працівників складає майже 2 млрд 158,3 млн грн., єдиний внесок нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців – 926,7 млн грн., від фізичних осіб - підприємців – 177,9 млн грн.

Законом України від 15 березня 2022 № 2120-ІХ внесені зміни до Закону України 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яким передбачено, що під час воєнного стану фізичні особи - підприємці мають право не сплачувати єдиний внесок за себе, штрафні санкції та пеня за несвоєчасну сплату податків і зборів не застосовуються. 

Разом з тим Теодозія Юріївна звертає увагу платників, які мали заборгованість до 1 березня 2023 року, необхідно зважати, що строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовується, і після закінчення воєнного стану прийдеться сплатити всю суму заборгованості.

Очільниця податкового відомства області наголошує, що до страхового стажу зараховується лише той період підприємницької діяльності чи роботи найманим працівником за який сплачено страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок – з 01 січня 2024 року - 1562 гривні, а з 01 квітня і до 31 грудня 2024 року, у зв’язку із збільшенням мінімальної заробітної плати до 8000 гривень - 1760 гривень.

Тож необхідно враховувати, що несплата єдиного внеску призводить до втрати страхового стажу працівника, необхідного для призначення пенсійних виплат у майбутньому – наголошує Теодозія Чернецька.