Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковина: від початку року надходження до бюджетів усіх рівнів склали 4 млрд 586,4 млн грн податкових платежів

опубліковано 04 червня 2024 о 10:34

За інформацією в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозії Чернецької до зведеного бюджету у січні – травні  2024 року буковинські платники заплатили 4 млрд 586,4 млн грн податкових платежів, що 1 млрд 545,0 млн грн, або більше як на +50,8 відсотків перевищує надходження за аналогічний період того року.

Теодозія Чернецька звертає увагу громадськості, що приросту досягнуто майже за всіма основними платежами – в тому числі, за рахунок зростання податку на прибуток, податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку, плати за землю та військового податку.

За п’ять місяців 2024 року - продовжує посадовиця - до державного бюджету спрямовано податків на суму майже 2 млрд 287,7 млн грн, а до місцевих бюджетів 2 млрд 298,7 млн грн.

 У порівнянні з січнем – травнем 2023 року позитивна динаміка надходжень податкових платежів відмічається як до державного бюджету так і до місцевих бюджетів і відповідно складає: 1 млрд 68,3 млн грн до державного і 476,7 до місцевих бюджетів.

У структурі всіх надходжень основним є податок на доходи фізичних осіб – зібрано 1млрд 983,8 млн грн, що на 372,2 млн грн більше, ніж за аналогічний період торік. Серед ключових також податок на додану вартість та податок на прибуток - надійшло понад 594,0 млн грн (+261,0 млн грн) та 279,0 млн грн (+95,8 млн грн).

Значні надходження отримали місцеві бюджети і від платників «спрощенців» - 446,6 млн грн єдиного податку(+123,8 млн грн), а також від землевласників та землекористувачів - 217,1 млн грн  плати за землю (+31,8 млн грн).

 Щодо військового податку - то буковинці зі своїх доходів сплати понад 170,6 млн грн, а це на 19,9 млн грн більше ніж у 2023 році.

Також Теодозія Юріївна зауважує, що в умовах війни вкрай актуально підтримувати стабільну тенденцію нарощування бюджетних надходжень. Задля цього податківці ефективно працюють, щоб не допускати ризиків при сплаті ПДВ та відшкодуванні його з бюджету; посилюють боротьбу із порушеннями під час обігу підакцизних товарів (тютюну, алкоголю, пального).

Також щоб збільшити сплату податку на доходи фізичних осіб та військового податку фахівці відомства спільно з Держпраці продовжать спільну інформаційну кампанію щодо переваг оформлення трудових відносин та ризиків незадекларованої праці в умовах воєнного стану.

Тобто: податківці будуть працювати на засадах партнерства з тими платниками, які сумлінно сплачують податки, а щодо тих платників які ухиляються мають обов’язок законними методами звести до мінімуму ризики та залучити до оподаткування, кошти що перебувають у тіньовій сфері - підсумовує Теодозія Чернецька.

Дякуємо всім, хто сплачує податки заради України!

Дякуємо всім, хто б’ється заради України! 

Разом ми сила!