Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підсумки за 2023 рік: Буковинці зі свої доходів сплатили до бюджету понад 5,6 млрд грн податку на доходи фізичних осіб

опубліковано 25 січня 2024 о 10:34

Продовж 2023 року буковинці сплатили до бюджетів із свої доходів понад 5 млрд 644,3 млн грн  податку на доходи фізичних осіб, що на 463,5 млн грн більше ніж у 2022 році – про це інформує громадськість начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

За його словами із загальної суми сплаченого податку на доходи фізичних осіб до державного бюджету надійшло 1 млрд 103,4 млн грн, а місцеві бюджети області 4 млрд 336,2 млн грн.

Підсумовуючи, Віталій Петрович звертає увагу на фактори які негативно впливають на сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб. Серед найбільш значимих відзначає незадекларовані трудові відносини та й відповідно «тіньова» заробітна плата чи дохід – це коли громадянин працює чи здійснює підприємницьку діяльність і відповідно не сплачує податки і не підтримує свою країну та ЗСУ. 

Подолання аналогічного тіньового явища є однією із найважливіших задач для відомства - резерви податкових надходжень і збільшення сплати податку на доходи фізичних осіб податківці розглядають через призму заходів із забезпечення офіційного оформлення найманих працівників, залучення тіньових заробітних плат до оподаткування, роботи з роботодавцями, які виплачують заробітну плату в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати, а також своєчасній сплаті податку при отриманні доходів у вигляді орендної плати за земельні паї та МПЗ, детінізації доходів від ведення незаконної підприємницької діяльності.

Кожен буковинець - продовжує начальник податкової - який володіє інформацією про «тіньовиків» може повідомляти контролюючі органи написавши звернення. Повідомлення можна також надсилати через сервіс для громадян – чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram.