Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові надходження - один із визначальних факторів фінансової спроможності територіальних громад

опубліковано 25 жовтня 2023 о 15:12

Про це йшлося під час зустрічі з представниками 4 територіальних громад – Петровецької, Сучевенської, Волоківської, Камянецької, що відбулася сьогодні у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Захід відбувся за участі начальника податкової служби області Віталія Шпака, його заступників Наталії Чернівчан та Миколи Загарюка, а також начальників профільних управлінь.

Під час заходу детально проаналізували динаміку надходжень податків до місцевих бюджетів цих громад за 9 місяців 2023 року та обговорили фактори, що впливають на несплату податків у повному обсясі. Також розглянули напрями виявлення та залучення до оподаткування прихованих об’єктів оподаткування з метою забезпечення позитивної динаміки сплати податків у 2024 році, зокрема ПДФО, єдиного податку та майнових податків.

Учасники заходу під час дискусії визначали, що сьогодні з особливою гостротою постає проблема вироблення дієвого механізму щодо проведення заходів з виявлення осіб, які проводять підприємницьку діяльність без державної реєстрації, детінізації заробітної плати і найманих працівників, оскільки проведення перевірок контролюючими органами дещо обмежено, а роз’яснювальні заходи не завжди ефективні.

Серед актуальних питань, що потребують постійної уваги, визначено залучення до сплати майнових податків шляхом проведення ретельної інвентаризації (МПЗ, плати за землю та податку на нерухомість ) всіх землевласників, власників рухомого і нерухомого майна за всі об’єкти оподаткування, що розміщені на території громад.

Окремий акцент зроблено на посиленні взаємодії податківців та органів місцевого самоврядування, з метою зменшення суми наявних  боргів перед місцевими бюджетами та недопущення їх зростання.

Також податківці звернули увагу на «фіскалізацію» підприємців, що перебувають на 2 -4 групах єдиного податку – застосування ними РРО/ПРРО та обов’язкової видачі чеків.

Підсумовуючи напрацювання засідання Віталій Шпак зауважив, що надання місцевим податках пріоритетності в формуванні власних доходів забезпечать органи місцевого самоврядування достатніми й стабільними фінансовими ресурсами та розширять їх самостійність. Та закликав до конструктивної співпраці – податківців та представників територіальних громад.

Крім того податківці нагадали представникам громадськості, що на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області вебпорталу ДПС висвітлюються актуальні питання щодо податків та зборів. Також відповіді на  запитання, які надходять від платників, відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках. З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Головне управління ДПС у Чернівецькій області» в розділі "Інформаційні матеріали" у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/