Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кельменецька  ДПІ: комунікація податківців з платниками – запорука податкової грамотності

опубліковано 04 жовтня 2023 о 11:16

Провідні фахівці Кельменецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області щоденно інформують платників податків про актуальні зміни податкового законодавства.  Наразі актуальним є питання щодо встановлення та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) та застосування відповідальності за порушення, допущені у сфері розрахункових операцій.
Під час особистої зустрічі начальник Кельменецької ДПІ Тетяна Якобуца звернула увагу платників на нововведення внесені Законом України № 3219 в частині відновлення відповідальності за невиконання вимог Закону України № 265. 
Також посадовиця надала роз’яснення щодо  алгоритму дій для встановлення ПРРО. 
Відтак, платникам необхідно:  отримати кваліфікований електронний підпис у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг;  завантажити та встановити з веб-порталу ДПС програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій;  для реєстрації торгової точки в приватній частині електронного кабінету потрібно створити та заповнити Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма 20-ОПП);  ля реєстрації ПРРО потрібно заповнити Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма 1-ПРРО); для реєстрації касира потрібно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма 5-ПРРО).  
Заступник начальника Кельменецької ДПІ Альбіна Радомська роз’яснила платникам, що з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування фінансових санкцій за порушення здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг для всіх суб’єктів господарювання.
Крім того, податківці поінформували платників про  сплату місцевих податків і зборів та податкового мінімального зобов'язання. Зокрема, акцентували мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом за податковою адресою фізичної особи по всіх земельних ділянках незалежно від місця їхнього розташування за 2022 рік у 2023 році.  

Деталізували, Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 визначено, що фізичні особи, які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, що розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання. У випадку передачі фізичними особами земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, мінімальне податкове зобов'язання визначається безпосередньо орендарями, користувачами таких земельних ділянок. 

Податківці акцентують, що платники можуть телефонувати або звертатись особисто до територіального ЦОПу при Кельменецькій ДПІ  для  проведення звірки за нарахованим МПЗ. Телефони для звернень: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/707666.html