Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкове відомство використовує виключно ризикорієнтовний підхід до здійснення контрольно-перевірочних заходів – про це наголошували під час «гарячої лінії»

опубліковано 10 серпня 2023 о 14:59

Щоб роз’яснити підприємцям усі нюанси Закону України №3219 щодо використання касових апаратів, у тому числі й програмних, заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан та начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький провели для платників області телефонну «гарячу лінію».

Посадовці під час «гарячої лінії» наголошували, що згідно із Законом України № 1017-ІХ від 01.12.2020 року, «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців першої групи ще з 1 січня 2022 року.

Однак, за період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року, у зв’язку з війною, уряд прийняв рішення не застосовувати фінансової відповідальності за порушення закону щодо застосування РРО до усіх суб’єктів господарювання, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор.

Також наголосили, що представники бізнесу можуть самі обирати, який тип касового апарату використовувати – класичний РРО чи програмний. 

Державна податкова служба пропонує до застосування безкоштовне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. 

Наталія Чернівчан нагадала платникам, що консультацію щодо встановлення ПРРО можна отримати в кожному Центрі обслуговування платників, а телефони фахівців є на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області http://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/697687.html

Також фахівці податкового відомства області підготували пам'ятки щодо реєстрації РРО/ПРРО та відповідальність за порушення законодавства, які теж розміщено на субсайті відомства в рубриці Інформаційні матеріали.

Наталія Чернівчан неодноразово акцентувала, що податкова служба використовує виключно ризикорієнтовний підхід до організації та здійснення контрольно-перевірочних заходів та не проводить безпідставних перевірок платників податків. Ніяких суцільних перевірок суб'єктів господарювання бути не може.

Також суб'єкти господарювання для підвищеної обізнаності можуть ознайомитись з  

Інформаційним листом ДПС України № 4/2023: «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу