Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов’язок декларування доходів громадянами розповіли у Новоселицькій ДПІ

опубліковано 16 березня 2023 о 10:58

У Новоселицькій ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області  податківці провели для платників податків тематичні тренінги, під час яких поінформували платників про те, що  з початку 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.

Начальник Новоселицької ДПІ Анжела Паскар окреслила випадки, за яких фізичні особи зобов’язані самостійно обчислювати суми податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлені розд. IV Податкового кодексу України.

До таких випадків належать: отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування; отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна); отримання іноземних доходів.

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Також нагадала, що платники податків мають право скористатися податковою знижкою за 2022 рік та подати декларацію до 31 грудня 2023 року.

Фахівець Новоселицької ДПІ Анжела Гайдей поінформували відвідувачів центру обслуговування, що Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Також розглянули приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.