Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги громадян, які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб - ви маєте право на отримання податкової знижки

опубліковано 26 вересня 2022 о 13:26

На цьому наголосила у коментарі журналістам телеканалу «С4» заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

У своєму коментарі Наталія Василівна особливу увагу звернула, на умови для отримання податкової знижки на навчання, так як  90 відсотків поданих декларацій на податкову знижку в області, це отримання податкової знижки за понесені витрати саме за навчання.

Посадовиця зазначила, що при розрахунку податкової знижки враховуються витрати, понесені за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти за здобуття відповідної освіти за себе та/або члена сім'ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір'ю, батьком-вихователем, матір'ю-вихователькою.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

Для розрахунку сум податку на доходи фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податкову знижку, застосовують суму сплаченого податку на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом.

Тобто громадяни, які не є суб’єктами господарювання та які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки. Звичайно за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України.

Також розповіла, що Декларацію можна подати в електронному вигляді за умови кваліфікованого електронного підпису, або у Центрі обслуговування платників .

Для отримання знижки необхідно: заповнити та подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи;  у декларації вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

Разом з декларацією необхідно надати платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість послуг і строк оплати за такі послуги.

У коментарі Наталія Василівна також повідомила, що відповідно до п. 179.8 ст. 179 ПКУ сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи.

Відео