Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вся необхідна інформація щодо декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року розміщена на вебпорталі ДПС

опубліковано 13 травня 2022 о 08:21

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькі області нагадують, що з початку 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року.

На офіційному вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2022/  створено розділ «Деклараційна кампанія 2022».

У розділі розміщено:

нормативно – правову базу;

інформацію щодо підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи;

нову  форму декларація про майновий стан і доходи;

актуальні питання - відповіді про податкову знижку за окремими видами витрат;

інформаційні повідомлення та чимало іншої корисної інформації.

Разом з тим нагадуємо, що Законом України від 24 березня 2022 року № 2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» (далі – Закон № 2142) внесено зміни до п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Так, п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» визначено, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо дотримання термінів слати податків та зборів, подання звітності, то платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану.

З урахуванням зазначеного, та з метою забезпечення можливості платникам податків до 01.05.2022 виконати вимоги ПКУ задекларувати свої доходи, визначити та сплатити податкові зобов’язання, повідомляємо, що для громадян, які не мають можливості своєчасно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи граничний термін подання звітності відтерміновується до строку, встановленого Законом № 2142.

Подати податкову декларацію про майновий стан і доходи можливо в електронній формі у режимі онлайн за допомогою Електронного кабінету платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через офіційний вебпортал ДПС (https://tax.gov.ua/).

Подання декларації через Е-кабінет дозволяє отримати частково заповнену декларацію на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Крім того, заповнення декларації в Е-кабінеті надасть можливість: скоротити час і витрати на подання звітності; мінімізувати помилки при заповненні декларації; у разі необхідності надати копії документів у додатку до декларації, що важливо, зокрема, при використанні права на податкову знижку.

У разі виникнення питань, отримати консультацію можна у Центрах обслуговування платників.