Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На актуальні запитання щодо застосування норм ПКУ у використанні єдинником ставки 2% відповідає Тетяна Булавка

опубліковано 20 квітня 2022 о 09:58

Від початку війни у нашій державі прийнято ряд змін податкового законодавства для стимулювання економіки в особливий період, зокрема є податокові зміни які стосуються для приватних підприємців. 

На запитання, які надійшли від підприємців області відповіла заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка.

Наводимо найбільш запитувані питання:

На які рахунки бюджетної класифікації буде зараховуватись сплата єдиного податку за ставкою 2 відсотки?

Відповідно положень статті 10 Кодексу єдиний податок належить до місцевих податків. Враховуючи зазначене, сплата податкових зобов’язань з єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу здійснюватиметься на відповідні рахунки місцевих бюджетів.

Якщо платник обрав єдиний податок за ставкою 2 %, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою протягом року?

Так, платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежені у праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки. При цьому, у заяві про зміну ставки суб’єкти господарювання: - не заповнюють розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування»; - зазначають у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» діючу ставку у розмірі 3 або 5 відсотків, а у полі «на ставку» – обрану ставку у розмірі 2 відсотки доходу.

 Чи може суб’єкт господарювання залишитись на єдиному податку зі сплатою 3 або 5 відсотків доходу?

Норми законодавства, які встановлюють особливості застосування спрощеної системи оподаткування за ставкою 2 відсотки доходу, не скасовують право залишитись на ставках єдиного податку третьої групи у розмірі 3 або 5 відсотків доходу.

Платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. Яка форма заяви та термін подання такої заяви?

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308. Відповідно до підпункту 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Таким чином, заява про відмову повинна бути подана до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. Так, наприклад, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки з 01.06.2022, заява про відмову повинна бути подана до контролюючого органу не пізніше 31.05.2022.