Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба: платники єдиного податку ІІ – ІV груп зобов’язані реєструвати та застосовувати РРО(ПРРО)

опубліковано 20 січня 2022 о 16:54

З метою роз’яснення новацій застосування РРО(ПРРО) у 2022 році податківці Головного управління ДПС у Чернівецькій області зустрілися з платниками єдиного податку Кіцманської МТГ.

У зустрічі брали участь заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій Наталія Чернівчан, начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький, начальник управління електронних сервісів Володимир Петкович, заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб Андрій Світовий.

Заступник начальника Наталія Чернівчан детально поінформувала присутніх для яких фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку, застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року є обов'язковим, а які звільнені від застосування.Також роз’яснила чи всі «єдинники» мають вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами.

У своїй промові Наталія Василівна звернула увагу, що не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи.

Разом з тим, з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки. А ті представники бізнесу які працюють без застосування РРО (ПРРО) порушують чинне законодавство – наголосила посадовиця..

Облік товарних запасів ведуть фізичні особи – підприємці – платники єдиного додатку ІІ – ІV груп, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію: технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Щодо здійснення діяльності на території сіл, то Наталія Василівна відзначила ,що  Кабінет  Міністрів України прийняв Постанову від 23.12.2021 № 1359, якою дозволив підприємцям, які здійснюють торгівлю у сільській місцевості (крім підакцизних товарів), не використовувати РРО. Але  застосовувати КОРО та РК, при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів мінімальної заробітної плати, який у 2022 році дорівнює 1 085 500 гривень.

Також уточнила, що виключення не застосовуються, якщо роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті в якому також здійснюється реалізація підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля або сільською радою прийнято рішення про обов'язкове застосування РРО.

Під час зустрічі проведено семінар - тренінг під час якого начальник управління електронних сервісів обласної податкової Володимир Петкович наглядно показав де на сайті ДПС у банері «Програмні РРО» розміщена вся необхідна інформація для реєстрації та застосування ПРРО. Також наголосив, що реєстрація програмного РРО розпочинається з подачі форми № 20-ОПП, якщо така заява не була подана раніше. Далі платнику необхідно подати заяву в електронній формі за формою № 1-ПРРО за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використання цифрового підпису. При цьому, податківець підкреслив, що при реєстрації  ПРРО у заяві за формою № 1-ПРРО важливо правильно заповнити адресні дані, так як зазначено у № ф.20-ОПП. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Наостанок Володимир Петкович повідомив, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформаційну підтримку в податковій службі за номером телефону0372(545629) , а також за допомогою можуть звернутись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації. 

Податківці надали відповіді на всі запитання учасників зустрічі. Серед найбільш запитуваних – продаж товарів з використанням мережі Інтернет. У якому випадку обов'язкове проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, а в якому випадку ні; як проводити розрахункову операцію у разі продажу товарів з доставкою товарів через служби доставки;як проводити розрахункову операцію у разі продажу товару з доставкою кур'єром продавця;як проводити розрахункові операції у разі продажу товарів з частковою оплатою, у тому числі при оплаті з розстроченням платежу.

Ще учасники отримали інформацію про основні аспекти податкової амністії та декларування доходів за 2021 рік.

Після зустрічі із представниками бізнес- спільноти Наталія Чернівчан провела підсумкову нараду з фахівцями Кіцманської ДПІ. Під час якої проаналізували підсумки діяльності та накреслили основні заходи щодо вдосконалення обслуговування платників податків.