Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба: Час реєструвати та застосовувати РРО(ПРРО)

опубліковано 18 січня 2022 о 16:38

Сьогодні податківці Головного управління ДПС у Чернівецькій області зустрілися з платниками єдиного податку Новоселицької МТГ.

Для обговорення обрано тему щодо новацій застосування РРО(ПРРО) у 2022 році.

У зустрічі брали участь заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій Наталія Чернівчан, начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький, начальник управління електронних сервісів Володимир Петкович, заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб Андрій Світовий.

З основними вимогами законодавства щодо застосування та порядку реєстрації РРО(ПРРО) присутніх ознайоми заступник начальника Наталія Чернівчан.

У своєму виступі посадовиця відзначила, що не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи.

Разом з тим, з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, але не зобов’язані вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, якщо  вони  не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

Тобто із всього загалу фізичних осіб – підприємців – платників єдиного додатку ІІ – ІV груп, обов’язок ведення обліку товарних запасів поширюється лише на платників, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію: технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Також Наталія Василівна відзначила, що  Кабінет  Міністрів України прийняв Постанову від 23.12.2021 № 1359, дозволив підприємцям, які здійснюють торгівлю у сільській місцевості не використовувати РРО, за певних умов. Уряд звільнив підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), від обов'язкового застосування РРО, але із застосуванням КОРО та РК, при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів мінімальної заробітної плати, який у 2022 році дорівнює 1 085 500 гривень. Також уточнила, що виключення не застосовуються, якщо роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті в якому також здійснюється реалізація підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля або сільською радою прийнято рішення про обов'язкове застосування РРО. Практичну частину порядку реєстрації ПРРО презентував учасникам зустрічі начальник управління електронних сервісів обласної податкової Володимир Петкович. Посадовець наголосив, що на сайті ДПС функціонує банер «Програмні РРО» у якому розміщена вся необхідна інформація. Також під час презентації звернув увагу, що реєстрація програмного РРО розпочинається з подачі форми № 20-ОПП, якщо така заява не була подана раніше. Далі платнику необхідно подати заяву в електронній формі за формою № 1-ПРРО за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використання цифрового підпису. При цьому, податківець підкреслив, що при реєстрації  ПРРО у заяві за формою № 1-ПРРО важливо правильно заповнити адресні дані, так як зазначено у № ф.20-ОПП. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. Наостанок Володимир Петкович повідомив, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформаційну підтримку в податковій службі за номером телефону0372(545629) , а також за допомогою можуть звернутись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації. 

Наприкінці зустріч присутні задавали свої запитання на різні теми податкового законодавства. Серед найбільш запитуваних – декларування доходів, в тому числі одноразове, подання звітності, сплата майнових податків та зміни в оподаткуванні підакцизних товарів.

Фотоматеріали по темі

  • Податкова служба: Час реєструвати та застосовувати РРО(ПРРО)