Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці роз’яснюють - кому із Кіцманських підприємців потрібен касовий апарат

опубліковано 18 січня 2022 о 16:36

Інформаційна підтримка запровадження РРО та програмних РРО триває. Відтак, начальник Кіцманської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Марусяк провела ряд зустрічей щодо роз'яснювальної роботи серед підприємців, під час яких в деталях розповіла про застосування касової техніки і ведення товарного обліку платниками єдиного податку ІІ-ІV груп. Спілкувались податківці як і в Центрі обслуговування платників так і поза межами податкової.

Представники бізнесу дізнались, які особливості роботи з програмними реєстраторами розрахункових операцій, як встановити і зареєструвати ПРРО, чи обов'язковим є ведення обліку товарних запасів для ФОП, які не є платниками ПДВ і не продають технічно складні побутові товари, медичні та ювелірні вироби.

Посадовиця деталізувала, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України (повідомлення за ф. № 20-ОПП).

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій).

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Також розповіла платникам на кого поширюються вимоги наказу щодо ведення обліку товарних запасів.

Крім того, кожному із співрозмовників Наталія Марусяк роздала пам'ятки із тематичною інформацією.

Окрім надання інформації про новації в законодавстві, податківці також нагадали підприємцям, й про щорічну кампанію декларування доходів громадян, яка стартувала уже з 1 січня 2022 року та розповіли інформували про види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню, а також про можливість отримати податкову знижку.

В ході зустрічі податківці закцентували увагу присутніх і на добровільній кампанії одноразового декларування активів громадян, яка триватиме до 1 вересня 2022 року, та зауважили, що участь у податковій амністії дасть можливість декларантам легалізувати неоподатковані в минулому статки за пільговою ставкою одноразового збору.