Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників фізичних осіб-підприємців - платників єдиного податку – декларація за 2021 рік подається за оновленою формою

опубліковано 13 січня 2022 о 10:42

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують фізичним особам підприємцям – платникам єдиного податку, що платники єдиного податку першої – третьої груп за 2021 рік подають податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752), у складі якої заповнюється (у разі виникнення такого обов’язку) додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Податкова декларація за звітний 2021 рік подається фізичними особами-підприємцями  – платниками єдиного податку першої – другої групи до 01.03.2022, третьої групи – до 09.02.2022 до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

Звертаємо увагу, що платники єдиного податку першої та другої груп у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (фізичні особи – підприємці) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ  подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. При цьому у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку першої та другої груп, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відсотків, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними главою 1 розділу XIV ПКУ, авансові внески, встановлені п. 295.1 ст. 295 цього ПКУ. Подання податкової декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду.

Фізичні особи – платники єдиного податку другої групи у податковій декларації окремо відображають:

1) щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ;

2) обсяг доходу, оподаткований за кожною з обраних ними ставок єдиного податку;

3) обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відс. (у разі перевищення обсягу доходу) (п.п. 296.5.2 п. 296.5 ст. 296 ПКУ).

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці) у податковій декларації окремо відображають:

1) обсяг доходу, оподаткований за кожною з обраних ними ставок єдиного податку;

2) обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відс. (у разі перевищення обсягу доходу) (п.п. 296.5.3 п. 296.5 ст. 296 ПКУ).

Податкова декларація складається наростаючим підсумком з урахуванням норм пунктів 296.5 і 296.6 ст. 296 ПКУ.

Нагадаємо, «Електронний кабінет» (https://cabinet.tax.gov.ua/)  забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, в тому числі, заповнення, перевірки та подання податкових декларацій, звітності до контролюючого органу. 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua . Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX