Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На ZOOM семінарі обговорили нюанси сплати податків під час виплати паїв

опубліковано 12 листопада 2021 о 14:16

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка під час онлайн-семінару в режимі ZOOM презентувала законодавчі вимоги щодо оподаткування доходів, отриманих від надання в оренду (суборенду) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю.

У своєму виступі наголосила на проблемних питаннях адміністрування цього податку та на необхідності вжиття заходів, щодо сплати податку на доходи фізичних осіб від реальних виплат пайовикам.

Тетяна Миколаївна довела до учасників статистичні дані щодо нарахування відсотків за паї у різних областях та звернула увагу як заниження сум податків впливає на розвиток територіальних громад.

Посадовиця звернула увагу учасників, що наразі в Україні позитивна тенденція зростання виплат орендної плати за паї і ці виплати у деяких орендарів досягають від 12 до 20 відсотків.

Разом з тим, в області в багатьох орендарів плата (річна) за оренду земельних ділянок сільгосппризначення, земельних паїв установлена на рівні 3 % вартості такого паю. Але є й такі орендарі які не змінювали цю плату впродовж 3-5 років і це викликає сумніви у податківців, щодо легальності таких виплат. Такі платники мають ймовірність попасти до ризикових і відповідно їхню діяльність податківці будуть досліджувати більш ретельно.

Також Тетяна Миколаївна звернула увагу, що у разі нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою обкладення ПДФО є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких установлені згідно з Податковим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за формулою згідно норм п. 165.4 ПКУ.

У семінар також взяв участь начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Сергій Урбанчук – який поінформував онлайн учасників про суми надходжень податків на доходи фізичних осіб та їх динаміку, а також розповів про нюанси кампанії одноразового декларування.