Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Віталій Шпак: частка акцизного податку, яка надходить до бюджетів, громад залежить від застосування РРО

опубліковано 06 жовтня 2021 о 09:52

Про це розповів представникам місцевих ЗМІ начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

За його словами, впродовж 9-ти місяців цього року до бюджетів територіальних громад області надійшло 2 млрд  900 млн грн податків (приріст до минулого року 535,0 млн грн).

Разом з тим, місцеві бюджети постійно відчувають нестачу фінансових ресурсів для виконання своїх функцій та обов‘язків, а відповідно і виникає потреба більш вичерпного аналізу питання сплати податків до місцевих бюджетів та удосконалення системи їх справляння. На думку Віталія Шпака формування значної частини доходів територіальних громад знаходиться у прямій залежності від того, наскільки ефективно обліковані землі та нерухомість – сплата майнових податків. Легалізована виплата заробітної плати – сплата податку на доходи фізичних осіб. Як «фіскалізуються» готівкові кошти при продажі товарів, особливо підакцизних товарів – надходження роздрібного акцизу та частки акцизного податку.

Якщо для вирішення перших двох чинників уже напрацьований перелік заходів, то щодо застосування РРО є ще багато запитань як від податківців так і від споживачів. До прикладу органи місцевого самоврядування нарікають щодо відсутності або зменшення часток акцизного податку з роздрібного продажу пального.

 А це якраз і застосування РРО – частки визначаються, виходячи з обсягів реалізованого суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території. Якщо ж продаж пального здійснюється без застосування РРО чи з його порушеннями то відповідно такі обсяги не відображаються в РРО і інформація в електронному вигляді не попадає до фіскального сервера і відповідно не бере участі у розрахунках сум частки акцизного податку.

Тобто важливо знати – що саме від обсягів реалізації пального через РРО залежить частка акцизного податку, що надходитиме громадам до кінця року. Також, у разі якщо суб’єкт зазначив невірний КОАТУУ при реєстрації РРО; не зазначив код УКТ ЗЕД при продажу пального або зазначив невірний - то будь-яка з цих причин є наслідком зменшення обсягів для розрахунку часток акцизного податку.

Щодо надходжень до бюджетів 5 відсотків від роздрібного продажу підакцизних товарів (алкоголю та тютюну) то для обчислення бази оподаткування теж задіяні суми доходу від продажу проведені через РРО.У разі якщо продавці підакцизної продукції торгують фальсифікатом чи без «фіскалізації» сум то 5 відсотків від продажу не потрапляє в бюджет громади.

Виходом з даної ситуації є максимальний контроль за видачею фіскальних чеків РРО. Це питання номер один – інспектування, як зі сторони податківців так і громадськості та споживачів.

Віталій Шпак наголошує, що ніяким чином не перекладає функції податківців на громадськість, фактичні перевірки податківці проводять, але необхідно консолідувати зусилля проти тих продавців, які обкрадають бюджети громад.

 Посадовець закликає усіх буковинців при купівлі пального, алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів вимагати чек РРО на всю суму покупки, а також інформувати податкову службу області про тих продавців, які порушують правила використання РРО.