Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

СМКОР: податківці провели онлайн семінар для платників ПДВ

опубліковано 10 серпня 2021 о 10:59

6 серпня 2021 року в Головному управління ДПС у Чернівецькій області  провело онлайн-семінар в режимі ZOOM на тему: «Електронне адміністрування ПДВ: критерії блокування реєстрації податкових накладних - як подати документи та на що звернути увагу».

Модератором заходу був заступник начальника Головного правління ДПС у Чернівецькій області Загарюк Микола Васильович.

У ході заходу посадовець розповів за якими критеріями найчастіше у СМКОР блокуються ПН у платників ПДВ області, та чи дійсно це ризики чи у більшості випадків помилки адміністрування.

За словами Миколи Васильовича ситуації з блокування ПН у кожного платника різні, оскільки СМКОР здійснюється на підставі аналізу даних звітних показників платника ПДВ, наявної податкової інформації, а також інформації, поданої платником ПДВ за формою згідно з додатком до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Серед важливих ризиків - брак достатніх трудових ресурсів, відсутність через неподання форми 20 -ОПП чи невнесення до неї змін наявних основних засобів необхідних для виготовлення продукції, чи її перевезення та розміщення. Це може бути - наявність у ПН кодів УКТ ЗЕД, що підпадають під критерії оцінки ризиків СМКОР. Також можуть заблокувати ПН, якщо сам платник не є ризиковим, але ризиковою є операція.  

Окремо хочу звернути увагу на складання Таблиці даних платника ПДВ. Це передусім стосується платників, які здійснюють певні види діяльності під час яких створюється новий продукт (будівництво, виробництво, комплектація, сільське господарство, та інші послуги) і відповідно в яких не співпадають вхідні й вихідні коди УКТЗЕД. У більшості випадків такі платники, незважаючи на прозорість і законність своєї діяльності, одразу ж потрапляють у зону ризику блокування. Їм щоб запобігати блокуванню податкових накладних необхідно вчасно подавати Таблицю даних платника ПДВ, яка роз’яснює такі «перетворення» одного УКТЗЕД на інший.

Микола Васильович відзначив, що на сьогодні вдалося побудувати ефективну систему блокування податкових накладних, яка зупиняє документи лише ризикових платників податків. В області немає масового звернення платників про неправомірне блокування податкових накладних.

В учасників заходу активно дискутували та задавали запитання.

У проведенні онлайн семінару також взяв участь Дмитро Матейчук -  заступник начальника управління, начальник відділу аналітики податкових ризиків.