Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок видачі та анулювання ліцензій на право зберігання пального

опубліковано 30 липня 2021 о 10:42

Головне управління ДПС у Чернівецькій області нагадує, що  Порядок видачі та анулювання ліцензій на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним врегульовано  Законом України від 19.12.1995 №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» зі змінами і доповненнями (далі - Закон № 481).

СГ з 01 квітня 2020 року  загрожує штрафна санкція у розмірі  500,0 тис грн  за зберігання пального  без наявності ліцензії -  норму передбачено ст.17 Закону №481/95-ВР.

Плата за ліцензію на право зберігання пального становить 780,0 грн на рік.

Видаються Ліцензії на право зберігання пального  терміном на п’ять років. 

СГ повинні мати ліцензію на кожне місце зберігання пального. 

Ліцензія видається за заявою СГ, з  додаванням документу, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

У разі зберігання пального СГ виключно для власного споживання чи промислової переробки, які  не реалізовують його іншим особам, - такі СГ отримують ліцензію за спрощеною процедурою. У заяві такі СГ зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження, а також фактичне місцезнаходження ємностей, що використовуються для зберігання пального.

У податковій службі області звертають увагу, що відповідно до частини 21 ст. 15 Закону № 481 СГ, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального не отримують.   

При цьому част.15 ст. 15 Закону № 481 передбачено, що імпорт або експорт пального здійснюється за наявності у СГ що імпортує або експортує пальне, ліцензії на право виробництва або зберігання, або оптової чи роздрібної торгівлі пальним.

СГ має право зберігати пальне без  отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним на які отримані відповідні ліцензії .

Отже, СГ що здійснюють реалізацію або зберігання пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального не отримують.

При цьому, імпорт пального, незалежно від ємності тари, здійснюється за наявності у СГ, що імпортує пальне, ліцензії на право виробництва або зберігання, або оптової чи роздрібної торгівлі пальним.