Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 16 липня діє нова форма обліку доходів і витрат для ФОПів - загальносистемників та «незалежників»

опубліковано 22 липня 2021 о 09:27

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, з 01.01.21 року фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) на загальній системі оподаткування і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат за типовою формою. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Мінфін своїм наказом від 13.05.21 р. № 261, затвердив типову форми обліку, а також Порядок її ведення (далі – Наказ № 261).

Наказом № 261 забезпечено реалізацію окремих положень Податкового Кодексу (далі – ПК) для ФОП у частині включення до складу витрат амортизаційних відрахувань з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі, що дає змогу платнику податку реалізувати свої законодавчі права, а контролюючим органам – покращити рівень адміністрування податків для вказаної категорії платників.

Слід знати, Наказом № 261 передбачено: у разі прийняття рішення ФОП вести облік за типовою формою на паперових носіях у ПК відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі; у разі ведення обліку в електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

Відтак, втрачає чинність наказ Міндоходів і зборів від 16.09.13 р. № 481, яким затверджена форма Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть ФОП і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Наказ № 261 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Цей наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» від 16.07.21 р. № 54.