Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порушники торгівлі підакцизними товарами сплатять 11,7 млн грн. штрафних санкцій

опубліковано 22 липня 2021 о 09:36

Упродовж першого півріччя 2021 року працівниками Головного управління ДПС у Чернівецькій області проведено 311 фактичних перевірок. За результатами проведених перевірок, а також матеріалів правоохоронних органів застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму 11,7 млн грн.

Найбільш типовими порушеннями, які були встановлені під час контрольно – перевірочних заходів є: роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 50 випадків;  роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 48 випадків; - порушення ст. 230 ПКУ (наявність витратомірів та рівномірів – лічильників)  – 43 випадки; зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку – 14 випадків; порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років – 12 випадків; роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій – 11 випадків та інші порушення чинного законодавства.

У податковому відомстві області звертають увагу, що роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин)  та  тютюновими виробами  можна здійснювати лише за наявності ліцензій на роздрібну торгівлю.

Суб’єкти господарювання для отримання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, подають податковому органу заяву на видачу відповідної ліцензії та документ, що підтверджує сплату квартальної суми за таку ліцензію з відміткою банку.

Ліцензія видається за заявою СГ, у якій вказується вид господарської діяльності, на провадження якого СГ отримує ліцензію, зокрема, роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами.

У Заяві   на ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік РРО/ПРРО (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (книг обліку РО), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями справляється за кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку РО), яка знаходиться у місці торгівлі, на роздрібну торгівлю тютюновими виробами за кожне місце торгівлі.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами вноситься щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Для контролю  за сплатою річної плати за ліцензії, СГ подає контролюючому органу, уповноваженому видавати ліцензії, копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.