Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Буковині зареєстровано понад 5,6 тисяч одиниць РРО

опубліковано 26 листопада 2020 о 09:42

В Чернівецькій області 4359 суб‘єктів господарювання у своїй бізнес-діяльності використовують 5696 реєстраторів розрахункових операцій (РРО). При цьому, тільки у 2020 році кількість зареєстрованих РРО - 1606. З них, 25 програмних РРО (ПРРО) (зареєстровані з 1 серпня 2020р.).

Окремо слід відзначити, 210 реєстраторів розрахункових операцій використовують приватні підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обсяг виручки у яких більше 1 млн. грн. та продавці побутової техніки - розповідає перший заступник начальника Головного управління ДПС в Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Відтак акцентує, більшість упереджень щодо введення обов'язкових касових апаратів для представників малого бізнесу, є забобонами й міфами.

А стосовно найбільш поширеного міфу, що платник єдиного податку повинен вести первинну документацію обліку товарів, Наталя Василівна роз'яснює - первинну документацію платникам єдиного податку не потрібно вести, крім тих, хто здійснює продаж складної побутової техніки, лікарських засобів та ювелірних виробів (п. 3 ст. 12 Закону про РРО).

Також необхідно розвінчати міф щодо обов'язкового застосування РРО платниками єдиного податку I групи. Такі платники не застосовують РРО, оскільки перша група – це роздрібний продаж на ринках або діяльність з надання побутових послуг населенню (послуги ремонту або послуг перукарень, продаж текстильних виробів і т. д.).

До відома законодавчо встановлені норми: у період з 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року перелік підприємців, які мають використовувати РРО буде розширено.

Зокрема, реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори розрахункових операцій будуть зобов’язані використовувати і ті підприємці-спрощенці, які реалізовують товари, надають послуги через мережу Інтернет, торгують ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, здійснюють роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах або реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України. Це ж стосується бізнесменів на спрощеній системі зайнятих у сфері готельного, ресторанного підприємництва, туризму тощо.

Загалом платникам – єдинникам слід знати, неухильний етап впровадження РРО - 1 квітня 2021 року.  Для усіх ФОП платників єдиного податку 2-4 групи використання РРО та/або ПРРО стане обов’язковим, незалежно від того, який дохід отримано фізичною особою-підприємцем. В той же час, матимуть право не застосовувати з 1 квітня РРО чи ПРРО приватні підприємці – платники єдиного податку першої групи.

Для кращої обізнаності платників податків ДПС України підготовлено деталізований  навчальний модуль «РРО – легко і доступно», та презентаційні матеріали ознайомитись можна тут: