Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Списки боржників: буковинські платники заборгували 285,6 млн. грн. єдиного соціального внеску

опубліковано 26 листопада 2020 о 09:41

За даними управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області, заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у Чернівецькій області  на початок листопада 2020 року складає 285,6 млн. грн.

Зокрема, 698 роботодавців-юридичних осіб заборгували – 21,1 млн. грн., в свою чергу сума боргу у  17029 фізичних осіб – підприємців – складає 264,5 млн. грн.

З метою зменшення заборгованості по єдиному внеску та недопущення її зростання в подальшому, податківцями передано на примусове стягнення до органів Державної виконавчої служби 4 199 вимог на загальну суму 77,6 млн. гривень. Загалом на виконанні у ДВС знаходяться 7 778 вимог про стягнення 140,2 млн. грн. боргу з ЄСВ.

Податківці звертають увагу представників бізнесу, що розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено, а заборгованість не підлягає списанню.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовується. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати до платника застосовуються штрафні санкції, пеня.

Також наголошують, що роботодавці, які не виконують норми Закону про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, не лише порушують платіжну дисципліну, спричиняючи нестачу коштів для виплати пенсій нинішнім пенсіонерам, а й позбавляють осіб, які у них працюють, права на соціальний захист при настанні страхового випадку.

Платникам слід знати, враховуючи зміни до законодавства про пенсійне забезпечення - страховий стаж набув вагомого значення. Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення. За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій мінімального страхового внеску. Тільки після повного розрахунку роботодавця, ці місяці будуть зараховані до страхового стажу застрахованої особи. А тому застерігаємо роботодавців у яких наявна заборгованість з єдиного внеску, цей період не буде зарахований найманим працівникам до страхового стажу до повного погашення боргу.

Звертаємо увагу, фізичним особам-підприємцям необхідно самостійно дбати про зарахування періоду діяльності до страхового стажу щоб не позбавити себе майбутньої пенсії та інших соціальних гарантій.

Тож рекомендуємо суб’єктам господарювання погасити заборгованість зі сплати ЄСВ та не допускати в подальшому виникнення боргу (недоїмки).

Акцентуємо увагу, платник самостійно може дізнатись про наявність/відсутність заборгованості: в управлінні по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефоном (0372)546018; скориставшись власним «Електронним кабінетом платника податків» https://cabinet.tax.gov.ua/  за умови наявності особистого електронного цифрового  підпису.

Крім того інформація про боржників розміщена на сайті ДПС у Чернівецькій області за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/442491.html