Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні запитання – відповіді щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 21 серпня 2020 о 11:38

Чи зобов’язані платники єдиного податку першої групи застосовувати РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг?

Зміни до законів України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не стосуються платників єдиного податку ФОП першої групи. Такі підприємці, які здійснюють діяльність з торгівлі на ринках, надання побутових послуг виключно населенню, а також фізичні особи, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства, як сьогодні, так і надалі, мають право не застосовувати РРО.

У випадку проведення розрахунків виключно в безготівковій формі, чи потрібно підприємцю реєструвати касовий апарат?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО.

Хто може отримати програмне рішення від податкової служби?

Отримати програмне забезпечення від Державної податкової служби можуть усі користувачі безкоштовно та за власним бажанням. Уся актуальна інформація щодо запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій, а також форм електронних документів для них, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, розміщена на офіційному вебпорталі ДПС в банері «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Чи необхідно отримувати для використання програмних РРО ключі електронного цифрового підпису?

Так, потрібно. На офіційному інформаційному ресурсі кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» розміщено необхідні роз’яснення та зразки заповнення документів. Крім того, у банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС у вкладці «Форми ПРРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/ ) розміщено форми електронних документів для програмних реєстраторів розрахункових операцій, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, а також під час застосування ПРРО.

Також для отримання електронного ключа платники можуть звернутись  у підрозділ Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Однак, слід врахувати наразі в карантинних умовах пункт працює за попереднім записом. Телефон для запису: (0372)51-43-79. Адреса:  м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, буд. 200а, 1-й пов.,  каб. 110.