Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наповнення місцевої казни – головна тема зустрічі податківців Буковини з представниками місцевих об’єднаних територіальних громад

опубліковано 20 серпня 2020 о 16:19

Днями, у приміщенні Головного управління ДПС у Чернівецькій  області відбулась зустріч за круглим столом з керівниками та представниками 33-х об’єднаних територіальних громад, міста Чернівці, щодо шляхів пошуку резервів наповнення місцевих бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів.

На засіданні обговорили питання наповнення місцевих бюджетів, зокрема за рахунок сплати місцевих податків і зборів (земельного податку/орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку),  погашення податкового боргу та легалізації заробітної плати.

На діалоговій зустрічі теж були присутні: начальник ГУ ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак, перший заступник начальника Наталія Чернівчан, заступник начальника Микола Загарюк, в.о. заступника начальника Тетяна Булавка, провідні фахівці регіональної податкової служби та секретар Чернівецької міської ради Василь Продан.

У своєму вступному слові очільник податкової служби Віталій Шпак зауважив, на сьогодні громади на місцях мають значні резерви для наповнення місцевих бюджетів і закликав спільно з податківцями працювати в напрямку нарощення обсягу фінансових надходжень. Адже успішний розвиток територіальних громад та їх фінансове забезпечення залежить не лише від розмірів прийнятих ставок майнових податків, а й від подальшої роботи з проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна, земельних ділянок, повідомлення органів податкової служби щодо здійснення громадянами господарської діяльності без державної реєстрації, відсутності у підприємців відповідних дозвільних документів, наприклад – ліцензій на торгівлю підакцизними товарами,  не видачі споживачам розрахункових документів тощо. Та запросив присутніх до загального діалогу задля визначення проблем та перспектив зміцнення податкової бази місцевих бюджетів.

Зі свого боку начальник управління податкового моніторингу Людмила Бурката довела до відома присутніх інформацію про підсумки виконання планових показників в розрізі доходів місцевих бюджетів в розрізі ОТГ та резерви щодо їх зростання. Наглядно дані показники були презентовані присутнім  за допомогою слайдів. Присутні мали можливість побачити в графічному зображені результати виконання планових показників надходжень ПДФО, єдиного податку, плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, акцизного податку. Особливу увагу Людмила Бурката сконцентрувала на оформленні податковго паспорту громади. За її словами важливо прорахувати базу оподаткування, чисельність платників, адже кошти, що будуть надходити – це доходи громади.

Також у своєму виступі використала інформаційні слайди щодо ліцензіатів на території ОТГ та аналіз сплати і начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Наталія Донець. Апелюючи до присутніх вона звернула увагу на те, що роздрібний акцизний податок повністю надходить до місцевого бюджету та відіграє важливу роль у формуванні його дохідної частини. Враховуючи, що фактичними платниками акцизного податку в першу чергу є громадяни, які купують підакцизні товари, порадила представникам ОТГ  провести превентивні заходи з жителями громад, щоб вони допомогли контролювати сплату суб’єктами господарювання акцизного податку шляхом вимоги розрахункових документів (чеків) у продавців.

Одним з найбільш актуальних питань, яке розглядалось під час засідання було питання сплати майнових податків. Більш розгорнуто по даному питанню виступив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Вадим Комов. Він проінформував про проведену роботу щодо нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельному податку. Зокрема, зазначив, що на сьогодні рішення на сплату цих податків сформовані та направлені платникам податків. Також деталізував аналітичні показники площ землі в розрізі районів Чернівецької області та розрахункові втрати відповідно до неоподаткованих паїв громадян. Та наголосив на необхідності проведення інвентаризації житлових будівель щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та  звірки з податковим органом, зокрема використання земельних ділянок за цільовим призначенням, інвентаризації договорів оренди земельних ділянок.

Крім того, обговорили напрямки погашення податкового боргу. Цю інформацію довів до присутніх заступник начальника відділу по роботі з податковим боргом  Василь Попадюк.

Під час засідання дискусія була дуже «гаряча» - представники територіальних громад  розповіли про проблемні питання щодо сплати майнових податків, зокрема прогалини в законодавстві зі збільшення ставок земельного податку на земельні ділянки поза межами населених пунктів, оподаткування нерухомості яка не задана в експлуатацію та збільшення ставки земельного податку за землі лісового фонду .

Окрім того, на заході наголошувалося про необхідність вживати достатньо заходів для легалізації діяльності громадян, залучати всі важелі впливу на суб’єктів господарювання, які ухиляються від сплати податків.

За результатами зустрічі прийнято рішення всім, як податківцям так і органам місцевого самоврядування, докласти максимум зусиль щодо розширення бази оподаткування та пошуку додаткових  резервів поступлень платежів.

Фотоматеріали по темі

  • Наповнення місцевої казни – головна тема зустрічі податківців Буковини з представниками місцевих об’єднаних територіальних громад