Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У минулому році на Буковині «детінізовано» працю понад 26,1 тис осіб

опубліковано 30 січня 2020 о 11:43

Впродовж  січня – грудня 2019 року в результаті заходів з детінізації ринку праці за участі фахівців Головного управління ДПС у Чернівецькій області, узаконено трудові права 26146 найманих осіб – інформують у податковій службі.

Як свідчить аналітика, з початку 2019 року роботодавці області подали до територіальних органів податкової служби області 16184 повідомлень про прийняття на роботу 26146 найманих працівника. Крім того, у минулому році зареєстровано 6154 новостворених фізичних осіб – підприємців.

У податковому відомстві відзначають, оскільки легалізовані наймані працівники отримують офіційну зарплату, то можуть розраховувати на соціальні виплати від держави у разі втрати працездатності та відповідне пенсійне забезпечення в майбутньому.

В свою чергу господарникам важливо пам'ятати, податківці аналізують сферу діяльності підприємств і вираховують, де можуть працювати нелегали.

Тому кожен роботодавець зобов’язаний у перший же день офіційно працевлаштувати працівника, тобто укласти трудовий договір, видати відповідний наказ чи розпорядження і повідомити про це податкову за місцем реєстрації, тобто написати до органу ДПС лист чи заяву довільної форми. Ці три умови обов’язкові для виконання працедавцем для того, щоб ревізори не мали підстав для застосування штрафних санкцій.

Загалом фінансовий ефект роботи відомства у напрямку детінізації ринку праці і підприємництва у минулому році – майже 7,1 мільйона гривень додаткових надходжень ПДФО та 155,4 тис гривень сплати єдиного внеску, а також 825,4 тисячі військового збору.

У податковій службі Буковини наголошують, підприємства, установи, організації та суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.