Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата податків буковинськими аграріями залежить від ефективності роботи податківців у партнерстві з громадами

опубліковано 30 січня 2020 о 11:40

Про це наголошував в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Борис Акіменко під час робочої наради з питань сплати податків сільськогосподарськими підприємствами, яка відбулася сьогодні. Нарада відбулася за участі начальників управлінь в районах та м. Чернівцях та керівників структурних підрозділів обласного апарату.

Начальник управління оподаткування юридичних осіб Наталія Сметанюк представила учасникам наради детальний аналіз економічних показників діяльності платників податків даної галузі на предмет відповідності їх динаміці нарахувань та сплаті податків. Зокрема, проаналізовано дані ПДВ- декларацій , обсяги придбання та суми від’ємного значення, адекватність проведених закупівель пального, добрив, засобів захисту рослин - площам земельних ділянок.

Розглянуто ймовірність незаконної легалізації вирощеної продукції задля формування податкового фіктивного податкового кредиту та дані співставлення щодо задекларованих та засіяних площ землі, урожайність у порівнянні з середньостатистичними районними показниками.

За словами виступаючої особлива увага – до платників які декларують залишки сільськогосподарської продукції урожаю 2017- 2018 років, оскільки терміни зберігання такої продукції вельми різняться і відповідно це впливає на достовірність податкового зобов’язання з ПДВ.

Також, розглядали питання про протидію порушень касової дисципліни, оскільки аграрії нерідко занижують вартість продукції, щоб платити менше податків, вважаючи за краще готівкові розрахунки. Дрібні підприємці не зацікавлені оформляти документи, щоб «не світитися», купуючи і продаючи в тіні.

Не залишено поза увагою під час наради і резерви збільшення надходжень до бюджетів територіальних громад, особливо податку на доходи фізичних осіб. Серед найважливішого - це недопущення використання нелегальних працівників під час сільськогосподарських робіт та виплати їм заробітної плати «в конвертах», а також встановити контроль, щоб не допустити  «оптимізацію» та «схеми» під час виплати паїв.

Також, під час наради обговорено і інші суттєві питання, які впливають на наповнення бюджетів та визначено ключові завдання, на яких зараз зосереджують роботу фахівців відомства