Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За порушення акцизного законодавства суб’єкти господарювання сплатять 6,4 млн. грн. штрафів

опубліковано 23 грудня 2019 о 15:54

Управлінням контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС у Чернівецькій області проведено 198 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інших підакцизних товарів. За результатами проведених перевірок та інших заходів, застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму 5 млн. грн.

Окрім того, на підставі матеріалів правоохоронних органів за порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років застосовано штрафних санкцій на загальну суму понад 0,1 млн. грн. – вилучено 21 ліцензію.

Найбільш типовими порушеннями, які були встановлені під час контрольно – перевірочних заходів були: роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 105 випадків на суму 1,2 млн. грн.; роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 47 випадків на суму 0,6 млн. грн.; зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку – 20 випадків на суму понад 0,3 млн. грн.; роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій – 27 випадків на суму 0,5 млн. грн.; роздрібна торгівля пальним без наявності відповідної ліцензії - 4 випадки на суму 1,0 млн. грн.

Крім того, за порушення платіжної та звітної дисципліни суб‘єктами господарювання, які здійснюють діяльність в сфері роздрібної торгівлі підакцизними товарами застосовано штрафних санкцій на суму понад 0,1 млн. грн. За порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН, несплати узгодженої суми грошового зобов‘язання та неподання/несвоєчасне подання декларацій акцизного податку до суб‘єктів господарювання, які здійснюють діяльність в сфері реалізації пального застосовано 1,2 млн. грн. штрафних санкцій.