Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новоселицька ДПІ: про застосування РРО/ПРРО платників інформують в ЦОПі

опубліковано 21 січня 2022 о 11:38

В рамках проведення інформаційної Кампанії щодо змін законодавства про РРО, щоденно фахівці Новоселицької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області проводять роз’яснення стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів фізичними особами.

Начальник Новоселицької ДПІ Анжела Паскар наголошує, оскільки питання використання РРО на сьогодні досить актуальне, податківці надають якомога більше тематичних роз'яснень платникам податків під час зустрічей та безпосередньо і у центрі обслуговування платників.

Відтак, основне про що дізнаються платники Новоселиччини – це застосування РРО/ПРРО підприємцями другої-четвертої груп з 1 січня 2022 року.

Безумовно податківці роз’яснюють все про застосування касових апаратів, зокрема: Яким групам ФОПів необхідно приготуватись до застосування РРО/ПРРО, починаючи з 2022 року?; Кого з ФОПів не стосується обов’язок застосування РРО/ПРРО?; Які вимоги для застосування РРО/ПРРО?; За яких умов можливо не застосовувати РРО/ПРРО?; Яким чином застосовувати РРО/ПРРО під час здійснення оплати з використанням інтернет-ресурсів (інтернет-еквайрингу, інтернет-банкінгу тощо)?; Яким чином застосовувати РРО/ПРРО у разі надання послуг?; Які реквізити повинні бути зазначені в чеку РРО?; Яка відповідальність чекає на платників за порушення у сфері РРО/ПРРО?; Хто із СГ зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО та вести товарний облік, а хто – ні?

Що ж до товарного обліку, то платникам роз'яснюють, що  вимоги порядку якого затверджено наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, то вести його зобов’язані лише певні категорії підприємців: фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку на ІІІ групі, які зареєстровані платниками ПДВ.

Також податківці інформують платникам податків про особливості одноразового добровільного декларування, про застосування ставок збору з одноразового декларування та про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань. Та про щорічне декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році, яка передбачає не лише сплату податку, а й можливість отримання податкової знижки.