Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хотинська ДПІ: нюанси застосування новацій податкового законодавства платникам податків під час інформаційного рейду

опубліковано 18 січня 2022 о 09:14

Начальник Хотинської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Заньковська під час інформаційного рейду інформувала платників про те, хто з підприємців повинен використовувати у своїй діяльності  касовий апарат, а хто – ні? Як встановити ПРРО та чи всі суб’єкти господарювання повинні вести товарний облік за новими правилами?

Так, посадовиця значила, що з1 січня 2022 року, усі підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування II-ІV груп, та здійснюють розрахунки в готівковій формі, незалежно від виду діяльності та обсягів доходу, повинні у своїй діяльності використовувати касовий апарат. Наразі, за словами податківця, від обов’язкової фіскалізації звільнені “спрощенці” I групи та суб’єкти господарювання, що здійснюють торгівлю в сільській місцевості, за умови дотримання ними певних обмежень, передбачених законодавством.

Окремо звернула увагу платників і на особливостях застосування ПРРО – безкоштовного програмного реєстратора, який можна завантажити з сайту ДПС України на будь-який наявний гаджет: телефон, планшет, ноутбук чи ПК.

Що ж до товарного обліку, новий порядок ведення якого затверджений з наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, то, посадовиця роз’яснила, обов’язковим він є лише для платників єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, лікарських засобів та виробів медичного призначення, або ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів чи каміння, а  також для платників єдиного податку, у разі їх реєстрації платниками ПДВ.

Нагадала і про початок деклараційної кампанії доходів громадян, яка триватиме до 1 травня 2022 року, зокрема: про види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню та можливість отримання податкової знижки.

Також інформувала, що охочі можуть скористатися можливостями податкової амністії, яка триватиме до 1 вересня 2022 року, та легалізувати активи, з яких у минулому не були сплачені податки. Для цього необхідно подати одноразову декларацію в електронній формі та впродовж 30 днів сплатити одноразовий збір.

 

Фотоматеріали по темі

  • Хотинська ДПІ: нюанси застосування новацій податкового законодавства платникам податків під час інформаційного рейду