Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування традиційного чи програмного РРО розповіли податківці підприємцям на ринку Герцаївщини

опубліковано 14 січня 2022 о 09:58

Начальник Герцаївської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Анатолій Гортопан та СДІ Герцаївської ДПІ Олексій Чеботар провели роз’яснювальний рейд на території ринку м. Герца.   

Податківці під час спілкування з підприємцями розповіли про необхідність обов’язкового використання РРО чи ПРРО ФОПами-“cпрощенцями” II-ІV груп, які здійснюють готівкові розрахунки, та про інші податкові нововведення.

Зокрема, Анатолій Гортопан зазначив, що наразі від застосування касових апаратів звільнені лише “єдинники” I групи та ФОПи, що здійснюють торгівлю в сільській місцевості й відповідають певним вимогам. Що ж до підприємців-платників єдиного податку ІІ-IV груп, які здійснюють розрахунки з покупцями готівковими коштами або за допомогою платіжних карток, то з 1 січня 2022 року, вони повинні обов’язково застосовувати РРО або ПРРО, тут уже на власний вибір підприємця.

Також посадовець наголосив, що I група спрощеної системи оподаткування передбачає торгівлю виключно з торгових місць(прилавків), а не окремих магазинів. У випадку відсутності дотримання такої вимоги торгівлі – слід перейти на іншу групу оподаткування.

Та роз'яснив дію нового порядку ведення товарного обліку для фізичних осіб-підприємців, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496. Проте зауважив, що обов’язковим він є лише для платників єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, лікарських засобів та виробів медичного призначення, а також ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів чи каміння. Повинні обліковувати товар за новими правилами також і платники єдиного податку, що є платниками ПДВ або ж ті, хто перебуває на загальній систем оподаткування.

Актуальним питанням для підприємців було реєстрація програмних РРО. Тож податківці детально розповіли про переваги та особливості застосування програмного реєстратора, та наголосили, що дане програмне забезпечення є безкоштовним та легким у користуванні, а його реєстрація проводиться за заявою платника. ЇЇ слід подати в електронній формі через Електронний кабінет з використанням цифрового підпису.

Окрім надання інформації про новації в законодавстві, податківці також нагадали підприємцям, й про щорічну кампанію декларування доходів громадян, яка стартувала уже з 1 січня 2022 року та розповіли інформували про види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню, а також про можливість отримати податкову знижку.

В ході зустрічі податківці закцентували увагу присутніх і на добровільній кампанії одноразового декларування активів громадян, яка триватиме до 1 вересня 2022 року, та зауважили, що участь у податковій амністії дасть можливість декларантам легалізувати неоподатковані в минулому статки за пільговою ставкою одноразового збору.

Фотоматеріали по темі

  • Про застосування традиційного чи програмного  РРО розповіли податківці підприємцям в на ринку Герцаївщини