Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вижницька ДПІ: під час робочих зустрічей про податкові зміни та сплату податків

опубліковано 16 грудня 2021 о 10:38

14 грудня заступник начальника Вижницької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Руслан Москалюк, начальник Вижницького відділу податків і зборів з юридичних осіб Валерій Додяк провели робочі зустрічі з представниками бізнесу та громадськості.

Під час зустрічі  були розглянуті питання щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій з 01 січня 2022 року та Порядок ведення обліку товарних запасів дл я фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку, а також питання одноразового добровільного декларування фізичними особами належних їм активів.

Податківці роз’яснили, що Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОП.

Щодо застосування РРО податківці роз’яснили, що з 01 січня 2022 року значно розширюється коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі - ПРРО).

Саме з 01 січня 2022 року закінчується перехідний період (пункту 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» Податкового кодексу України) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стане обов’язковим.

При цьому, відповідно до вимог пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України РРО та/або ПРРО не будуть застосовувати платники єдиного податку першої групи.

Також податківці роз’яснили про те, що одноразове добровільне декларування триває з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Саме протягом цього періоду громадяни зможуть подати добровільну декларацію до Державної податкової служби України.