Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Новоселиччини розповідали платникам про погашення податкового боргу

опубліковано 13 грудня 2021 о 15:47

Начальник Новоселицької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Анжела Паскар спілкувалась з платниками в телефонному режимі щодо сплати податків та погашення податкового боргу.

Така роз’яснювальна робота з платниками податків, яку проводять податківці, є запорукою дотримання податкового законодавства, своєчасної сплати податків та наповнення бюджетів всіх рівнів.

Під час спілкування Анжела Паскар наголосила, що інформація щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, із зазначенням сум податкового боргу в розрізі платежів щомісячно оприлюднюється на вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua).

Посадовиця відповіла на всі поставленні запитання.

Які заходи вживає контролюючий орган до платника податків, який має податковий борг?

Відповідно до статті 95 Податкового кодексу України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності – шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків проводяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Також контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Які наслідки наявності податкового боргу для платників на спрощеній системі оподаткування?

Наявність у єдинника податкового боргу – це підстава переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему. Так при наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів доведеться залишити спрощену систему оподаткування.

Прийняти статус загальносистемника у такому випадку необхідно в останній день другого з двох послідовних «боргових» кварталів.