Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про стан роботи ГУ ДПС у Чернівецькій області із заявами, скаргами громадян за період з 01.01.2023 по 01.01.2024

опубліковано 01 січня 2024 о 08:49

За січень – грудень 2023 року до ГУ ДПС у Чернівецькій області надійшло 1491 письмових звернень громадян, з них: 1489 заяв (99%); 2 скарги (1%);  пропозицій (0%), за аналогічний період минулого року надійшло 140 письмових звернень громадян.

Найчастіші питання, порушенні у зверненнях громадян, стосуються фінансової, податкової, митної політики (1470 звернень – 96% від загальної кількості), найпоширеніші з них: 916 звернень – місцеві податки (податок на нерухоме майно, МПЗ), 3 звернення – загальнодержавні податки, 58 звернень - інформування про ухилення від сплати податків, 53 звернення – реєстрація та облік платників податків, 5 звернень – відмова від РНОКПП, 19 звернень – консультації з питань податкового законодавства, 44 звернення – ЄСВ, 23 звернення – контрольно-перевірочна робота, 349 звернень – інші питання, що належать до компетенції ДПС. 

ГУ ДПС у Чернівецькій області розглянуто 1458 письмових звернень (98% від усіх звернень), по 33 зверненнях термін надання відповіді не настав і вони знаходяться на розгляді. За результатами розгляду звернень: дано роз’яснення - 163, вирішено позитивно – 1251, відмовлено – 4, звернень повернуто авторові у відповідності до ст. 5 ЗУ «Про звернення громадян» - 30, а 8 звернень надіслано за належністю, відповідно до ст.7 Закону України «Про звернення громадян» та 2 звернення, що не підлягає розгляду відповідно до ст.8 і 17 ЗУ «Про звернення громадян». Фактів несвоєчасного надання відповіді на звернення не зафіксовано. 

За звітний період 2023 року до ГУ ДПС у Чернівецькій області надійшло 6 колективних звернень. 

За соціальним станом авторів звернень віднесено до категорій: 24 – пенсіонери (інформування про ухилення від сплати податків, податок на нерухоме майно, ЄСВ), 10 - державні службовці, 5 – військовослужбовці, 4 – підприємець, 4 - особа, що позбавлена волі, 1459 - соціальний стан авторів звернень не визначено, 7 - особа з інвалідністю І та ІІ група, 4 – інші (колишні працівники органів ДПС), 18 - учасник бойових дій, 1 – багатодітна сім’я. 

З метою створення сприятливих умов щодо особистого спілкування громадян з посадовими особами Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області, наказом від 27.07.2022 № 177 «Про затвердження графіку особистого прийому громадян» (із змінами) затверджено графік особистого прийому громадян посадовими особами Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Графік особистого прийому громадян розміщено на інформаційних стендах в адміністративному приміщенні Головного управління ДПС у Чернівецькій області та в 13 Центрах обслуговування платників. Також, графіки розміщено на офіційному порталі територіальні органи ДПС у Чернівецькій області. По мірі кадрових змін вносяться зміни до вищевказаних графіків та невідкладно оприлюднюються.

Протягом 2023 року посадовими особами органів ДПС області проведено 2 особистих прийомів громадян. З них, проведено начальником ГУ - 0, першим заступником, заступниками начальника ГУ – 2, іншими посадовими особами ГУ - 0. Скарги під час особистого прийому громадян не заявлялись.

Найбільш поширеними зверненнями громадян на особистому прийомі були питання щодо фінансової податкової та митної політики.

За 2023 рік до Головного управління ДПС у Чернівецькій області на сервіс «Пульс» надійшло 30 звернень: 10 звернень – щодо роботи органів ДПС, 5 звернень - щодо реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді та 15 звернень - інше. За аналогічний період минулого року на сервіс «Пульс» надійшло 13 звернень.

За 2023 рік до Головного управління ДПС у Чернівецькій області надійшло від Державної установи «Урядовий контактний центр» через Єдину електронну базу даних звернень - 19 звернень. За аналогічний період минулого року надійшло 10 звернень.

Додаткові матеріали