Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вижницька ДПІ: податківці роз’яснюють хто з власників земельних угідь повинен сплачувати МПЗ 

опубліковано 26 травня 2023 о 12:18

Фахівці Вижницької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області під час проведення інформаційних рейдів роз’яснили платникам порядок сплати місцевих податків. 

Зокрема, нагадали мінімальне податкове зобов’язання – новий платіж, який вступив у дію цього року, проте сплачувати його повинні не всі власники земельних угідь. 

Детально роз'яснили, що обов’язок сплати МПЗ може виникати як у юридичних, так і фізичних осіб, які мають у своїй власності чи користуванні земельні угіддя сільськогосподарського призначення. Для розрахунку МПЗ необхідно насамперед знати нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, або нормативно-грошову оцінку 1 гектару в області, де розташована така ділянка, із врахуванням індексацій у разі, якщо нормативно-грошова оцінка землі не проведена. Також розмір МПЗ залежить від кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді чи користуванні. 

Також податківці зазначили, що суб’єкти господарювання – самостійно розраховують суму МПЗ та подають відповідний розрахунок разом із податковою звітністю за результатами 2022 року. 

Громадянам, які мають у власності сільськогосподарські угіддя за межами населеного пункту, та які не передані в оренду, мінімальне податкове зобов’язання буде визначати податкова служба та до 1 липня року наступного за звітним надсилатиме податкове повідомлення-рішення разом з розрахунком суми ПДФО. Сплатити нарахований МПЗ потрібно протягом 60 днів з дня вручення ППР. Проте, якщо земельна ділянка перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ  буде не власник, а орендар.  

Водночас фахівці Вижницької ДПІ зауважили, що попри запровадження МПЗ, нарахування земельного податку залишається чинним та нагадали, що у разі виявлення розбіжностей в податкових повідомленнях – рішеннях нарахованих сум громадяни можуть провести звірку в територіальному ЦОПі. 

Принагідно працівники ДПІ звернули увагу платників на своєчасну сплату податкових зобов’язань, недопущення виникнення податкового боргу та максимального використання електронних сервісів ДПС